Περιοχή & Δραστηριότητες

Του Μετσόβου 

Μέτσοβο
Το Μέτσοβο είναι μια από τις γραφικές παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.156 μ. και βρίσκεται σε μια από τις ψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου, στο μεταίχμιο των ορίων της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό γύρω στους 6.000 κατοίκους.
Ο Δήμος Μετσόβου περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μετσόβου, Ανηλίου, Ανθοχωρίου και Βοτονοσίου, έχει έκταση περίπου 200.000 στρέμματα και πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκους. Βόρεια συνορεύει με το Νομό Γρεβενών, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το Νομό Τρικάλων και δυτικά και νοτιοδυτικά με το υπόλοιπο τμήμα του νομού Ιωαννίνων.
Έδρα του Δήμου είναι το Μέτσοβο, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μ. στο μεταίχμιο των ορίων Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτ. Μακεδονίας. Απέναντι από το Μέτσοβο είναι χτισμένο το Ανήλιο, νοτιότερα το Ανθοχώρι και απέναντί του το Βοτονόσι δίπλα στο Μετσοβίτικο ποταμό και κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων. Ο Δήμος καλύπτει τις νότιες απολήξεις της βόρειας Πίνδου και απλώνεται ανάμεσα σε δύο από τα υψηλότερα όρη της Ηπείρου, το όρος Μαυροβούνι στα βόρεια (υψ. 2.160 μ.) και το όρος Λάκμος ή Περιστέρι στα νότια (υψ. 2.295 μ.).
Το έδαφος είναι ιδιαίτερα ορεινό με έντονες εδαφικές εξάρσεις και πολλά δάση όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της πανίδας της χώρας μας. Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής είναι πλούσιο. Εδώ πηγάζει ο Αώος που σχηματίζει την ομώνυμη τεχνητή λίμνη που ρέει βόρεια και μέσω Αλβανίας χύνεται στην Αδριατική, ο Άραχθος που ρέει νότια και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, ο Πηνειός κ.α.
Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με μακρύ και δριμύ χειμώνα, έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Το ορεινό της περιοχής και το κλίμα προσδιορίζουν και την απασχόληση των κατοίκων. Οι περισσότεροι ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου (σκαλιστά, έπιπλα, τέμπλα, βαρέλια, κυψέλες κ.α.), την κτηνοτροφία και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, τον τουρισμό όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία εξέλιξη και σε μικρότερο βαθμό με τη γεωργία.
Previous slide
Next slide

Φυσιολατρικές Δραστηριότητες στην Περιοχή

Το Μέτσοβο είναι το κατάληλλο μέρος για την επισκέπτη/τουρίστα ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα χειμερινά σπορ. Διαθέτει σε πολύ μικρή απόσταση (3km) από το κέντρο του χιονοδρομικά κέντρα στα οποία υπάρχει η δυνοτότητα κανείς να ασχολιθεί με το σκι κατάβασης αλλά και μία από της ωραιότερες πίστες στο κόσμο σκι αντοχής (cross country ski) σγια τους λάτρεις του σκι και της φύσης. Επίσης μπορεί να κάνει περιπάτους με μηχανάκια χιονιού στο οροπέδιο του Μετσόβου στην περιοχή “Πολιτσές”.
Ιδανικό επίσης είναι το Μέτσοβο και για τους Ορειβάτες και Περιπατητές όπου μπορεί και ο αρχάριος ακόμα ορειβάτης να απολάυσει της δυσικές ομορφιές της περιοχής (λίμνη πηγών Αώου, Εθνικός Δρυμός “Βάλια Κάλντα” κ.α.

Η Περιοχή του Μετσόβου

Το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους γραφικότερους, παραδοσιακούς οικισμούς τις χώρας μας.

Πολιτιστικές Δραστηριότητες στην Περιοχή
Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μέτσοβο βρίσκονται οι πόλεις των Ιωαννίνων και της Καλαμπάκας. Στα Γιάννενα (60km από το Μέτσοβο) ο επισκέπτες μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο τοπίο με την Λίμνη των Ιωαννίνων, να επισκεφτεί το Νησί της Λίμνης όπου θα μπορέσει να δει το σπίτι του “Αλί Πασά”, να επισκεφτεί το σπήλαιο Περάματος (ένα από τα ομορφότερα και παλαιότερα της Ελλάδας), να θαυμάσει το μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Π. Βρέλλη με τα θαυμαστά κέρινα ομοιώματα, να θαυμάσει και να αγοράσει ασημικά των φημισμένων γιαννιωτών αργυροχρυσοχόων και πολλά άλλα.
Στην Καλαμπάκα (70km από το Μέτσοβο) ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα Μετέωρα και να επισκεφτεί τα γνωστά μοναστήρια τους.