Αξιοθέατα &
Τοπικά Προϊόντα

Του Μετσόβου 

Αρχοντικό Τοσίτσα Λαογραφικό Μουσείο

Παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα, επιπλωμένο με αντικείμενα της εποχής, υφαντά, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, χάλκινα σκεύη, είδη ασημουργίας, κοσμήματα, όπλα, σπαθιά και μια αξιόλογη συλλογή βυζαντινών εικόνων. Το μουσείο δείχνει τον τρόπο ζωής την εποχή της τουρκοκρατίας και τα εκθέματα βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο μέσα στις αίθουσες του παλιού αρχοντικού.

panakothiki_averof

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζει 250 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Μαλέα, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη κ.ά.), μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η πορεία και οι κυριότερες τάσεις της νεοελληνικής τέχνης.

Κατώγι Αβέρωφ

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ βρίσκεται στο χωριό του Μετσόβου σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες με κρασιά εσοδείας από το 1974 κι έπειτα. Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου, με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, αποτελεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού και στην ιστορία του οινοποιείου, που ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των κρασιών Κατώγι Αβέρωφ.

img-26198211_10155923450069631_3023527626848379715_o

Λίμνη Πηγών Αώου

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

dscf3049

Katara Pass

Το Katara Pass ή το Μέτσοβο Pass είναι ένα ορεινό πέρασμα στα βουνά της Πίνδου στη βόρεια Ελλάδα. Βρίσκεται 5 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Μέτσοβο. Βρίσκεται στα σύνορα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, σχηματίζει το χάσμα μεταξύ των λεκανών απορροής του Αώου στα νοτιοδυτικά και του Πηνειού στα ανατολικά. Το ύψος του είναι περίπου 1.705 μ.

Μοναστήρι Αγίου Νικολάου

Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Μετσόβου, στις όχθες του Μετσοβίτικου ποταμού. Ωστόσο, η ύπαρξή της αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1332.Η Μονή ήταν ένα πλούσιο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής του Μετσόβου και, καθώς βρισκόταν σε κομβικό σημείο, πάνω στο ορεινό πέρασμα του Ζυγού, ήταν σταθμός για τα εμπόρους και τους ταξιδιώτες που περνούσαν από την Ήπειρο προς τη Θεσσαλία.

Αβερώφειος Κήπος

Στα Μέτσοβο, ο κεντρικός δρόμος της πλατείας Μετσόβου οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πάρκο  πλημμυρισμένο από δέντρα και φυτά που αποτελούν ολόκληρη τη χλωρίδα της Πίνδου. Εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε μία εξαιρετική μικρογραφία της Πίνδου φτιαγμένη με μεράκι και πολύ κόπο.Στον Αβερώφειο Κήπο θα συναντήσετε πεύκα, έλατα, οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων που φύονται στην περιοχή. Ένας ασύγκριτος φυσικός πλούτος που θα θαυμάσετε χωρίς αμφιβολία.

Siatista-24640-ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΗ-ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΟΖΑΝΗ-1-large

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου

Η Μονή Κοιμίσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Μετσόβου, στη διασταύρωση των δύο παραποτάμων του Αράχθου, του Μετσοβίτικου και του Ανηλιώτικου.

Χτίστηκε το 1754 περιλαμβάνει διώροφα κελιά, ξενώνες, πλακοστρωμένες αυλές σε επίπεδα, υπέροχες τοιχογραφίες, τέμπλο και εικόνες του 17ου αιώνα και το καμπαναριό του που από τη μέση και πάνω είναι ξύλινο. Λένε ότι η καμπάνα του κατασκευάστηκε στα Γιάννενα το 1870.

Τοπικά Προϊόντα Μετσόβου

Το πάντρεμα της παράδοσης και της πολυτέλειας αποπνέει ένα αρμονικό και ζεστό περιβάλλον.

Στο Μέτσοβο μπορείτε να βρείτε μερικά από τα αγνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης. Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρίσκονται τα δύο ονομαστά τυριά το Μετσοβόνε και Μετσοβέλας που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη καθώς ξεχωρίζουν για το ύφος και την αξεπέραστη ποιότητά τους. Ακόμα η περιοχή φημίζεται Είδη Λαϊκής Τέχνης (Ξυλόγλυπτα και υφαντά)  και για τα κρασιά της με γνωστότερο εκπρόσωπο τον πολυβραβευμένο αμπελώνα του Κατωίου της οικογένειας Αβέρωφ. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε μερικά πολύ αξιόλογα ταβερνάκια εστιατόρια και ψησταριές με εκλεκτούς μεζέδες και άφθονο κρασί.

“πηγή: taxidologio.gr